Beste bezoeker, u bezoekt onze website met Internet Explorer. Deze browser wordt niet meer actief ondersteund door Microsoft en kan voor veiligheids- en weergave problemen zorgen. Voor uw veiligheid raden wij u aan om een courante browser te gebruiken, zoals Google Chrome of Microsoft Edge.
Search
Close this search box.

Terugblik Rijksevent Verantwoorde Digitale Innovatie

Op 14 november was het zover, toen konden young professionals en studenten tijdens het Rijksevent Verantwoorde Digitale Innovatie o.l.v. Bart de Jongh, directeur kennis en ontwikkeling bij de Auditdienst Rijk en Young Profs vicevoorzitter Michelle Kroon, vragen stellen aan de CIO Rijk, Lourens Visser, en Marcel Woltjes, CISO OCW.

Het online event, dat werd uitgezonden vanuit de Haagse Fokker Terminal, werd goed bekeken; er waren vooraf meer dan 300 aanmeldingen. Sommige kijkers hadden hun vragen vooraf opgenomen. Zo vroeg Daniël van den Bosch in een video hoe het dagelijkse werk van de CIO Rijk eruit ziet, en welke impact de coronacrisis hierop heeft. ‘Alle afspraken die ik eigenlijk al had, en dat zijn er een stuk of tien per dag, vooral vergaderingen, zijn hetzelfde gebleven’, antwoordde Lourens Visser daarop. ‘Ze zijn alleen allemaal digitaal geworden. De consequentie daarvan is dat er daarnaast ook nog heel veel gemaild en geappt wordt. De werkdag is daardoor een stuk langer geworden. Reistijd is bij mij ook naadloos overgegaan in werktijd.’

Primus inter pares

Lourens Visser gaf een helder kijkje in zijn rol als CIO Rijk: ‘Als CIO Rijk vergader je veel met de CIO’s van de departementen. Ik ben een soort primus inter pares van de CIO’s. Zodoende sta ik niet hiërarchisch boven de andere CIO’s maar zorg ik voor de verbinding. Gezamenlijk werken we aan een aantal rijksbrede kaders. Die implementeren we dan bij de verschillende beleidsdepartementen.’ Visser gebruikt daarbij altijd de Deming Cycle: ‘plan, do, check, act’.

Visser: ‘Het begint bij ons om een visie te bepalen, bijvoorbeeld op een onderwerp als Cloud of Information Security. Die visie proberen we te vertalen naar kaders, in de vorm van bijvoorbeeld een best practice, een richtlijn of een norm die je kunt toetsen. Daarna monitoren we hoe het staat met de implementatie van die kaders, zodat we dat kunnen rapporteren aan de Tweede Kamer en de burgers. Zo heb je de cirkel weer rond. Daarin heb ik met mijn team een belangrijke rol.’

In het webinar werd verder ruim ingegaan op de rol van Nederland als digitale koploper van Europa en de ambities die het kabinet heeft uitgesproken in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie.

Meer weten?

Namens de Young Professional Commissie schoof Michelle Kroon aan als tafeldame bij het event. Zij lichtte na afloop de plannen van de Young Profs Commissie voor 2021 toe.

Bekijk hier de terugblik op het Rijksevent Verantwoorde Digitale Innovatie (volgt nog)

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We gebruiken functionele en analytische cookies om ervoor te zorgen dat de website optimaal presteert. Als u doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord gaat. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring.