Beste bezoeker, u bezoekt onze website met Internet Explorer. Deze browser wordt niet meer actief ondersteund door Microsoft en kan voor veiligheids- en weergave problemen zorgen. Voor uw veiligheid raden wij u aan om een courante browser te gebruiken, zoals Google Chrome of Microsoft Edge.
Search
Close this search box.

GMM / Round Table: ‘The usage of Blockchain’

GMM / Round Table: ‘The usage of Blockchain’

Datum

10 juni 2024 (maandag)
Verlopen!

Tijd

17:30 - 20:45

Lokale tijd

 • Tijdzone: America/New_York
 • Datum:10 juni 2024 (maandag)
 • Tijd: 11:30 - 14:45

Tijdens dit event blikken we terug op het verleden en kijken we vooruit naar de toekomst van Blockchain en IT Risk Management. Blockchain, ooit geprezen als de oplossing voor talloze uitdagingen, heeft ook zijn deel van IT-risico’s en beveiligingskwesties gekend. Van de opkomst van cryptocurrency-hacks tot onvoorziene kwetsbaarheden in smart contracts, maar er was ook een hype van oplossingen die niet gerealiseerd zijn.

Maar laten we niet alleen naar het verleden kijken; laten we ons ook richten op wat er voor ons ligt. Terwijl blockchain-technologie blijft evolueren, brengt het nieuwe kansen en uitdagingen met zich mee voor IT-beheerders en risicomanagers. Met de opkomst van gedecentraliseerde financiën (DeFi), non-fungible tokens (NFT’s) en blockchain in supply chain management, staan we aan de vooravond van een nieuwe golf van innovatie en mogelijkheden.

Dit evenement is bedoeld om een holistisch begrip te bieden van zowel de risico’s als de kansen die blockchain met zich meebrengt voor IT Risk Management. We zullen terugkijken op lessen uit het verleden, actuele trends bespreken en vooruitkijken naar de toekomst van blockchain en hoe deze technologie de manier waarop we IT-risico’s beheren zal blijven beïnvloeden.

We kijken ernaar uit om samen met vooraanstaande experts uit de branche deze boeiende discussie aan te gaan. Laten we samen verkennen hoe we de uitdagingen van het verleden kunnen overwinnen en hoe we ons kunnen voorbereiden op een toekomst waarin blockchain een integraal onderdeel van ons IT Risk Management-strategie zal zijn.

Programma

17:15: Inloop en broodjes

18:00: Introductie:

18:10: 5 Presentaties, bestaande uit vijf samenhangende modules:

 1. dr. Rene Matthijsse RE (NOREA): Blockchain governance, control & assurance
  Bij blockchain toepassingen in ketens en netwerken zijn de interne organisatie en beheersingsmaatregelen belangrijker dan de technologie op zichzelf. Iedere nieuwe technologie kan leiden tot een nieuwe generatie beheersingsmaatregelen en/of auditbenaderingen.
  Een blockchain-oplossing of andere gedistribueerde database met een multiparty consensusmodel kan effectief worden ingezet bij het managen van processen over organisatiegrenzen heen. Toepassing van Blockchain dwingt door deze externe integratie van processen en data tot versterking van de interne beheersing en integrale auditing.
  Blockchain-technologie verschilt niet fundamenteel met andere technologiën, maar leidt wel tot serieuze consequenties op andere risicogebieden. Financiële en IT-auditors dienen zich goed bewust te zijn van de veranderingen in risico’s naarmate de externe integratie in ecosystemen en technologische innovatie sterk toenemen.
 2. dr. Lan van Wassenaer (Universiteit Wageningen): Data economie en strategie
  Hoe kan blockchain bijdragen aan het realiseren van een duurzame agrifood sector? Hoe ziet het landschap van blockchaintoepassingen er dam uit? Wat zijn de recente ontwikkelingen in de data-economie? In deze presentatie geeft Lan antwoorden op deze vragen en deelt zij haar ervaringen en inzichten uit verschillende blockchainprojecten.
 3. Ayhan Yavuz RE (ABN AMRO):  Public cloud auditing in de bancaire sector
  Emerging cloud solutions empower organisations to work smarter, scale faster, reach new markets and  increase productivity. However, effort and expertise are needed to address security and cyber risks, changing regulations, organisational resistance and skill gaps. This presentation outlines the internal audit challenges when a financial institution decides to leverage the opportunities offered by public cloud technology. In addition, it will provide contextual information and a conceptual framework that can help IT auditors navigate their assurance activities in the public cloud. This conceptual framework covers both the activities at the cloud service provider and the internal activities.
 4. Ruurd Smildiger RE (ADR): Innovatie in IT auditing in de rijksoverheid
  De Auditdienst Rijk is de interne auditor voor de gehele Rijksoverheid. Oog voor de (IT-) ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op het functioneren van de Rijksoverheid is belangrijk voor het behouden van de strategische positie van de Auditdienst Rijk. Wat betekenen de IT-ontwikkelingen, zoals blockchain, voor de strategische visie op en de inrichting van audits en onderzoeken? Heeft het invloed op de inrichting van de organisatie? De presentatie geeft een inkijkje in de veranderingen achter de schermen.
 5. Dr. Bob Gravestijn (ABN AMRO): Blockchain en innovatie: transformatie van financiële dienstverlening
  De presentatie getiteld “Blockchain en AI: De transformatie van de financiële dienstverlening” onderzoekt hoe Blockchain en AI innovatie stimuleren in de FinTech sector. Het bespreekt hun rol bij het bevorderen van samenwerking tussen banken en FinTech-startups, het verbeteren van gegevensintegriteit en vertrouwen, het bevorderen van operationele efficiency en standaardisatie, en het mogelijk maken van nieuwe Fintech business modellen. De presentatie benadrukt de cruciale rol van IT-auditors bij het faciliteren van duurzame en succesvolle samenwerking door het beoordelen van risico’s, zorgen voor regelgevende naleving en monitoren van prestaties.

19:20: Paneldiscussie: 5 panel leden en Dwayne Valkenburg (ISACA) moderator

20:00: Borrel en hapjes

Voor de ISACA Leden is er een ALV:

20:10: ISACA ALV:

–          Update lopende zaken

–          Presentatie jaarcijfers

–          Aanstelling nieuw bestuurslid ISACA Trainingen

20:40: Borrel en hapjes

CPE:
2 points event
1 point ALV

 

Datum

10 juni 2024 (maandag)
Verlopen!

Tijd

17:30 - 20:45

Lokale tijd

 • Tijdzone: America/New_York
 • Datum:10 juni 2024 (maandag)
 • Tijd: 11:30 - 14:45

Sprekers

 • Ayhan Yavuz
  Ayhan Yavuz

  Ayhan started working at ABN AMRO in 1995 as a management trainee. After that he worked in several positions within Group Audit, auditing business line processes and departments, control functions and IT. He currently is Senior Audit Manager for the Innovation & Technology audit team.

 • Bob Gravestijn
  Bob Gravestijn

  Loopbaan
  Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en trade is dr. Bob Gravestijn een gerespecteerde senior professional adviseur en businessstrateeg. Zijn specialisatie ligt op het gebied van innovatie, ecosystemen en partnerschappen, wat hem tot een veelgevraagde expert maakt. Daar geeft Bob presentaties over onderwerpen als innovatie, blockchain, AI en het opkomende web3-landschap. Bob staat bekend om zijn creatieve strategische denkwijze en digitale transformatie-expertise, en blinkt uit in het verbinden van mensen en technologie. Door zijn toewijding aan duurzame innovatie, met een specifiek mensgerichte aanpak, helpt Bob individuen en bedrijven om hun volledige potentieel te benutten.

  Korte inhoudsbeschrijving
  De presentatie getiteld “Blockchain en AI: De transformatie van de financiële dienstverlening” onderzoekt hoe Blockchain en AI innovatie stimuleren in de FinTech sector. Het bespreekt hun rol bij het bevorderen van samenwerking tussen banken en FinTech-startups, het verbeteren van gegevensintegriteit en vertrouwen, het bevorderen van operationele efficiency en standaardisatie, en het mogelijk maken van nieuwe Fintech business modellen. De presentatie benadrukt de cruciale rol van IT-auditors bij het faciliteren van duurzame en succesvolle samenwerking door het beoordelen van risico’s, zorgen voor regelgevende naleving en monitoren van prestaties.

 • Dr. Lan van Wassenaer
  Dr. Lan van Wassenaer

  Lan van Wassenaer heeft Milieubiologie en Landbouweconomie gestudeerd en is gepromoveerd op het onderwerp ‘Besluitvorming in Crises’ aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2008 is zij werkzaam bij Wageningen Economic Research, onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Als senior onderzoeker richt zij zich op risico- en informatiemanagement in de agrifood. Ze initieert en leidt innovatieve onderzoeken, zoals de toepassingen van blockchain in agrifood ketens. Momenteel vervult zij de rol van ‘Chief Data Economist’, waarin zij zich bezighoudt met de kansen en uitdagingen van de data-economie.

 • Ruurd Smildiger RE
  Ruurd Smildiger RE

  Ik ben werkzaam bij de Auditdienst Rijk en ben betrokken geweest bij de vele onderwerpen binnen ons vakgebied, sinds 2002 als geregistreerd IT-auditor. De laatste jaren voer ik vooral onderzoeken uit binnen de ‘driehoek’ Governance, Processen en Organisatie bij grote uitvoeringsorganisaties binnen de Rijksoverheid, gericht op beheersing en beveiliging. Binnen de beroepsorganisatie NOREA participeer ik in de kennisgroep Keteninformatiemanagement.

 • Dr. René Matthijsse RE
  Dr. René Matthijsse RE

  René Matthijsse is, na zijn studie Bedrijfseconomie in Rotterdam, zijn loopbaan begonnen in de ICT sector. Vervolgens heeft hij vele jaren gewerkt bij KPN, Capgemini en KPMG. Zijn specialisatie lag bij de Digitale Overheid. Aan het einde van zijn loopbaan heeft hij in het onderwijs gewerkt als associate Professor aan de Vrije Universiteit en in Eindhoven. Hij is gepromoveerd op het onderwerp Informatie-infrastructuren aan de Technische Universiteit in Eindhoven, en heeft zijn opleiding als IT Auditor voltooid. Hij is tevens lange tijd werkzaam geweest als curator van een grote politieke partij.

Locatie

Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht

Organisator

ISACA/NOREA

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We gebruiken functionele en analytische cookies om ervoor te zorgen dat de website optimaal presteert. Als u doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord gaat. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring.