Round Table 7 December 2009“Certificatie van Software Testers”
door Rik Marselis, CISA, senior testconsultant

Download Presentatie

Samenvatting presentatie
Testen is in de afgelopen decennia gegroeid van een noodzakelijk kwaad tot een essentieel onderdeel van de risicobeheersing in projecten. En het ontwikkelt zich als een zelfstandig vakgebied, hetgeen bijvoorbeeld blijkt uit het ontstaan van formele opleidingseisen en bijbehorende certificatie.
Met goed voorbereide en uitgevoerde systeem- en acceptatietesten stellen we tegen verantwoorde kosten vast of de risico’s die altijd kleven aan het in gebruik nemen van een nieuw of gewijzigd systeem, binnen afgesproken grenzen blijven. En signaleren tijdig als dat niet zo zou zijn. Vroegtijdig testen (incl. reviewen) zorgt bovendien dat fouten snel gevonden en goedkoop opgelost kunnen worden.
Als introductie op het testvakgebied zal ik enkele basis-modellen (zoals het V-model en het fundamentele testproces) tonen en basis-begrippen (testmanagement, testspecificatie, testuitvoering) toelichten zodat we een gezamenlijk begrippenkader voor de rest van de presentatie hebben.
Zoals IT-auditors al jaren gecertificeerd worden is er de afgelopen jaren ook voor Software Testers de mogelijkheid geschapen om zich te certificeren. En net als bij IT-auditors zijn daar verschillende stromingen in.
In Nederland zijn de ISTQB-certificaties en de TMap-certificaties gangbaar en hebben ongeveer een gelijk marktaandeel. In deze presentatie licht ik beide certificatie-schema’s en hun onderlinge verschillen toe.
Als afronding geef ik aan waar IT-auditors op kunnen letten bij het auditten van testprojecten of van het onderdeel testen binnen projecten en hoe de certificatie-schema’s voor testers daarbij helpen (de standaardisatie van terminologie is zo’n heel duidelijk voordeel).

Programma:
18.00u – 18.30u    Ontvangst met broodjes en koffie
18.30u – 19.30u    Presentatie door Rik Marselis
19.30u  - 20.00u     Round table discussie

Over de spreker
Rik Marselis werkt al 29 jaar in de ICT. Sinds 1998 richt hij zich uitsluitend op kwaliteitszorg en testen. Hij adviseert bedrijven bij het inrichten en verbeteren van testen, spreekt regelmatig op internationale conferenties, publiceert boeken en schrijft in binnen- en buitenlandse bladen. Rik is penningmeester van de Belgium and Netherlands Testing Qualifications Board (www.bntqb.nl) welke hier de belangen van ISTQB (international software testing qualifications board) behartigt. Daarnaast is hij actief lid van TestNet, de onafhankelijke vereniging voor Software Testers in Nederland (www.testnet.org). Vanuit zijn werkgever Sogeti geeft Rik zeer regelmatig trainingen die onder andere opleiden voor de TMap certificaten (www.tmap.net).

Informatie & inschrijving
Om de round tables zo goed mogelijk te faciliteren stellen wij het op prijs als u ons vooraf op de hoogte stelt van uw komst. U kunt zich inschrijven voor deze Round Table via het inschrijfformulier op deze website.

Uw aanmelding willen wij graag vóór vrijdag 4 december ontvangen

Eventuele extra informatie kunt u opvragen per e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zien uw aanmelding graag voor vrijdag 4 december tegemoet. Ook van eventuele annuleringen willen wij graag op de hoogte gesteld worden, wij maken anders onnodig kosten (enkele tientallen euro per persoon)!

Voor deze round table krijgt u 2 PE-punten indien u zich tijdens de presentatie registreert.