Blockchain voor IT auditors

Beginnend op 18-06-2018 Sla op in uw agenda

Bij BDO Utrecht – Van Deventerlaan 101, 3528AG Utrecht

Categorieën: Young Professionals

Blockchain technologie staat momenteel hoog op de agenda van allerlei organisaties waaronder grote corporates, banken, accountantsorganisaties, overheidsinstellingen en talloze startups. Er wordt gesteld dat de blockchain de wijze waarop transacties worden uitgevoerd fundamenteel gaat veranderen. Momenteel is de cryptovaluta Bitcoin de belangrijkste toepassing van de blockchain en vanuit dat perspectief lijkt de invloed van blockchain op de accountancy beperkt tot waardering in de balans en fiscale behandeling van koerswinsten en -verliezen. Als echter verder dan de Bitcoin wordt gekeken dan ontstaat een veel groter toepassingsgebied waaronder het vastleggen van transacties in administraties, interne beheersing, verslaggeving, toezicht en audit. Gezien de complexiteit van blockchaintechnologie zal het duidelijk zijn dat voor de IT auditor een specifieke rol is weggelegd als een organisatie blockchaintoepassingen in gebruik heeft. In een blockchain wereld worden ‘trusted third parties’ vervangen door zogenaamde ‘trust protocols’, computerprogramma’s die ervoor zorgen dat transacties tussen partijen die elkaar niet kennen of elkaar niet vertrouwen op een betrouwbare wijze kunnen worden afgehandeld. Als deze trust protocols centraal worden gesteld, dan ontstaan nieuwe blockchains die veel flexibeler zijn dan de Bitcoin blockchain en waarmee allerlei bedrijfsregels in zogenoemde ‘smart contracts’ gezet kunnen worden waardoor vertrouwen tussen partijen niet meer nodig is om te komen tot een transactie.

Deze sessie gaat nader in op wat de blockchain is en hoe die werkt (inclusief de basisterminologie). Tevens worden verschillende toepassingsmogelijkheden behandeld en wordt nader ingegaan op de IT audit aspecten van die toepassingen.

Docenten: Eddy Vaassen, Hoogleraar Tilburg University en Erasmus University Rotterdam, tevens Wetenschappelijk Adviseur IT innovaties bij BDO

Datum: 18 juni van 16.00-19.30u (inclusief broodjes)

Locatie: BDO Utrecht – Van Deventerlaan 101, 3528AG Utrecht

Klik hier om uzelf in te schrijven voor de activiteit

 
 
 
 
 
 
2018-06-18 16:00:00
2018-06-18 19:00:00